Известният инвеститор Майкъл Бъри, който придоби широка популярност с предсказването на

...
Известният инвеститор Майкъл Бъри, който придоби широка популярност с предсказването на
Коментари Харесай

Известен инвеститор заложи половин милиард срещу Tesla

Известният вложител Майкъл Бъри, който закупи необятна известност с предсказването на рецесията с ипотечните заеми в Съединени американски щати, довела до международната финансова рецесия от 2007-2008., е направил огромен залог против производителя на електрически коли Tesla, съобщи Си Ен би Си.

От декларация на хедж фонд на Бъри Scion Asset Management  до Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати (SEC) за първото тримесечие на годината излиза наяве, че той е скъсил 800 100 акции на Tesla посредством закупуването на 8001 пут варианти. Стойността на позицията на Scion се прави оценка на 534 млн. $, като тази сума евентуално е изчислена посредством умножаването на цената на акциите на Tesla към 31 март по броя на акциите, заложени от Scion против компанията за електрически коли.

Пут вариантите разрешават на хедж фонда да продаде акциите на Tesla  на продавача на оапция на авансово  определена цена по време на периода на опцията. При спад на цената на акциите купувачат печели, до момента в който при повишаване – губи. Към този миг не е ясно каква е цената на осъществяване или датата на приключване на периода.

Акциите на Tesla поевтиняха с 2,19% по време на вчерашната търговия, като от началото на 2021 година те са изгубили 20% от цената си. Тази загуба обаче идва след растеж от 740% през 2020 година

Бъри, чиято компания Scion Asset Management стана известна със залога си за срив на ипотечния пазар в Съединени американски щати преди международната финансова рецесия, е един от основните герои в книгата на Майкъл Люис „ Големият
залог “ (The Big Short) и в наградения с „ Оскар “ филм със същото име, където в ролята на вложителя се превъплъщава Крисюън Бейл.

Бъри е прочут с скептицизма си във връзка с акциите на Tesla, като в предишното той разгласява пост в обществената мрежа Twitter, в който подлага на критика зависимостта на компанията от продажбата на екологични документи на други производители на коли за генериране на облага.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР